X
Am actualizat informatia cu privire la datele tale personale in Politica de Confidentialitate si de Utilizare a Cookie-urilor.
Folosim cookie-uri proprii si din terte parti pentru ne imbunatati serviciile si experienta ta pe site, precum si pentru a analiza nivelul de utilizare a site-ului.
Continuarea navigarii pe site reprezinta acceptul tau privind folosirea acestora. INFO (Termeni si conditii GDPR).
Descoperă OFYR, cel mai cool grill al momentului

Blog

Grătarul perfect!

Grătarul perfect! Cum poți găti în aer liber ca un bucătar profesionist

 

Indiferent de starea vremii, fie primăvară, vară, toamnă sau iarnă, românul iubește mai mult ca orice să facă grătare cu prietenii, în aer liber. Ai observat, probabil, cum în curtea fiecărei gospodării, în dreptul casei, stă mândrul și indispensabilul grătar a cărui menire este una pe cât de simplă, pe atât de importantă – să îi adune pe oameni în jurul său pentru mâncăruri gustoase și voie bună.

 

Dacă și tu ești pasionat de gătitul în aer liber și adori să-ți surprinzi prietenii și familia cu preparate culinare delicioase, atunci este momentul să alegi un grătar performant, eficient, care să poată face față tuturor provocărilor gastronomice la care îl supui. Iată câteva lucruri de bază pe care este bine să le cunoști în clipa în care decizi să achiziționezi un grătar de grădină bun.

 

 

Cuprins

  1. Cum alegi cel mai performant grătar de grădină?
  2. Modele grătare de grădină– Care este cel mai potrivit pentru curtea ta?

2.1. Alegerea grătarului în funcție de structură – fix sau mobil

2.2. Tipul combustibilului – cărbune, gaz sau grătar electric

2.3. Tipuri de grătare în funcție de materialele din care sunt făcute – fontă sau oțel inoxidabil

  1. Trucuri și sfaturi utile – Cum faci cel mai delicios grătar?



 

1Cum alegi cel mai performant grătar de grădină?

 

 

FOTO - detalii și preț aici → https://www.exotique.ro/sistem-de-gatit-ofyr-clasic-black-ofyr-2

 

Găsirea unui grătar perfect pentru grădina ta nu ar trebui să fie un chin. Da, sunt o sumedenie de modele pe piață care variază în funcție de nevoile utilizatorului, dar acest lucru nu are de ce să te sperie.

 

Gândește-te la el ca la un prieten de încredere care-ți va ține companie și te va ajuta, în zilele fierbinți de vară sau în serile înghețate de iarnă, să faci preparate culinare de excepție. La fel ca în cazul prietenilor de nădejde, trebuie să îl cunoști îndeajuns de bine pentru a putea colabora. Ce așteptări ai de la grătarul tău? Cât de des îl vei folosi și cât de complexe trebuie să fie funcțiile sale suplimentare pentru a-ți satisface nevoile în arta gătitului? Sunt întrebări prin ale căror răspunsuri te vei orienta mai ușor în găsirea unui produs care ți se potrivește cel mai bine.

 

Investiția într-un echipament performant pentru a găti în aer liber este una pe termen lung. Gândește-te că grătarul din curte trebuie să te țină câți ani buni chiar dacă este folosit frecvent, iar din acest motiv, alegerea lui trebuie făcută cu atenție.

 

 

 

2. Modele de grătare – Care este cel mai potrivit pentru curtea ta?

 

Tipul grătarelor destinate utilizării în spațiile exterioare diferă pentru a se potrivi preferințelor și nevoilor oricărui utilizator. Alegerea modelului perfect pentru curtea ta este un criteriu în funcție de care poți găsi echipamentul la care ai visat mereu. Tot ce trebuie să știi este grătarele de grădină se diferențiază prin dimensiuni, mobilitate, structură și modul de funcționare.

 

Detalii și preț aici → https://www.exotique.ro/sistem-de-gatit-ofyr-concrete-ofyr-100-1

 

Pe lângă aceste aspecte pe care trebuie să le iei în calcul, mai este necesar să ții cont și de stilul de gătit pe care îl ai (tradițional sau creativ), de alimentele pe care le vei găti cel mai des (carne, legume, fructe, aluaturi), dar și de cantitățile de mâncare pe care urmează să le pregătești.

Funcțiile suplimentare ale unui grătar – grill, rotisor, afumătoare, masă de lucru, plită pentru pizza, termostat etc. – sunt un alt criteriu după care te poți ghida când alegi echipamentul de gătit ideal pentru tine.

 

2.1. Alegerea grătarului în funcție de structură – fix sau mobil

 

Grătarul fix pentru curte

Este de dimensiuni mari, este solid și se potrivește de minune familiilor mai numeroase, care obișnuiesc să gătească des în aer liber. Având în vedere faptul că nu îl vei muta des dintr-o parte în alta a curții, locul în care montezi grătarul fix trebuie să fie unul strategic, bine gândit, pentru a te putea bucura din plin de funcționalitate sa. În cazul alegerii unui model fix de grătar, este important să ții cont și de protecția optimă a acestuia împotriva vântului, a ploilor sau ninsorilor, așa că nu strică să-l montezi într-un spațiu prevăzut cu acoperiș (foișor, pavilion de grădină etc.). 

Astfel de grătare au, de cele mai multe ori, o suprafață de gătire mare ( ce depășește 40 cm x 60 cm), pentru a asigura gătitul a cel puțin 10-12 porții de mâncare simultan. Există pe piață și modele de grătarele fixe care nu necesită montaj permanent. Unele dintre acestea sunt prevăzute cu un set de roți pentru a putea fi ușor mutate oricând ai nevoie.

 

Detalii și preț aici →https://www.exotique.ro/ofyr-inel-de-protectie-100

 

Grătarul mobil (portabil)

Reprezintă o variantă de dimensiuni mai reduse și poate fi de două feluri – preasamblat (compact) sau cu asamblare înaintea fiecărei utilizări. Tipul de grătar ce necesită asamblare înaintea fiecărei folosiri a apărut din nevoia utilizatorului de a-l transporta cu multă ușurință (cu bicicleta, mașina sau manual), în diverse deplasări în mijlocul naturii (camping, drumeții etc.). 

Suprafața de gătit a unui grătar portabil, de formă dreptunghiulară, pătrată sau circulară este, în mod evident, redusă spre deosebire de cea a grătarelor fixe, iar acest lucru presupune un timp îndelungat de gătire, fiind necesară reumplerea frecventă a grătarului cu porții mici de mâncare.

2.2. Tipul combustibilului – cărbune, gaz sau grătar electric

 

Nivelul de performanță al unui grătar de grădină, dar și gustul preparatelor și timpul de gătire, sunt influențate, printre altele, și de modul de alimentare al produsului. În acest sens, grătarele se împart în trei categorii principale: cu gaz, electrice sau cu lemne/cărbuni.

 

Grătarele cu lemne/cărbuni

 

Fără niciun fel de dubiu, grătarele clasice, cele ce funcționează pe bază de lemne sau cărbuni, sunt cele mai căutate și se află în topul preferințelor cumpărătorilor. Un mare avantaj al acestor grătare este prețul de achiziție redus, accesibil oricăror buzunare. În plus, grătarele clasice pe lemne se pot utiliza la fel de bine și în curte, dar și în deplasare, în ieșirile în natură. 

 

Un alt plus al acestui model de grătare este gustul unic, inconfundabil pe care-l oferă preparatelor prin gătitul lent și uniform. Un dezavantaj al grătarelor cu lemne ar fi timpul mai îndelungat de care este nevoie până la stabilizarea unei temperaturi optime pentru gătit. Cu toate acestea, timpul în care se face focul poate fi un prilej excelent de a socializa și de a savura o băutură delicioasă împreună cu familia sau cu invitații.

 

 

 

Grătarele de grădină electrice

 

Grătarele electrice destinate gătitului în aer liber reprezintă o soluție excelentă pentru cei care nu doresc să aloce mult prea mult timp preparării alimentelor. Marele avantaj al grătarelor electrice este timpul extrem de scurt în care se încălzește și în care gătește alimentele. În plus, pentru că alimentele preparate pe un grill electric nu intră în contact direct cu flacăra, aceste echipamente de gătit sunt o alternativă mai sănătoasă în ceea ce privește modul de preparare a hranei. Grătarele electrice trebuie, în mod evident, conectate la o sursă de energie electrică, iar acest lucru le face imposibil de utilizat în sânul naturii, în deplasări.

 

 

Grătarele de grădină cu gaz

 

Acest tip modern de grătare este extrem de popular mai ales în rândul bucătarilor profesioniști datorită ușurinței manevrării și a diversității opțiunilor de preparare a alimentelor. Grătarele cu gaz sunt mai robuste ca dimensiune, se încălzesc instant și au multiple arzătoare pentru a putea, în mod simultan, găti diverse alimente la temperaturi diferite. Pot fi luate împreună cu butelia în deplasări, însă ocupă un spațiu mai mare și sunt mai grele.

 

2.3. Tipuri de grătare în funcție de materialele din care sunt făcute – fontă sau oțel inoxidabil

 

 

Materialul de bază din care este fabricat ghidează nivelul de performanță al viitorului tău grătar. În funcție de condițiile externe la care va fi expus, grătarul poate fi din diverse materiale mai mult sau mai puțin durabile și rezistente.

 

Oțelul inoxidabil este unul dintre cele mai des folosite materiale în fabricarea grătarelor de tot felul. Grătarele din oțel inoxidabil au costuri de achiziție reduse, sunt ușor de întreținut, de curățat și sunt rezistente în timp. Acest material nu influențează gustul alimentelor, neexistând riscul unei interacțiuni chimice cu ingredientele ce urmează să fie preparate. Un minus al acestor modele de grătare este faptul că, din cauza proprietăților fizice ale oțelului inoxidabil (care nu este un conductor foarte bun de căldură), pe suprafața de gătire pot apărea anumite zone unde temperatura crește incontrolabil și acest lucru duce la arderea alimentelor.

 

Grătarele de grădină din fontă, un material mai dur și mai rezistent ca oțelul inoxidabil, sunt o opțiune ceva mai costisitoare. Pe suprafața de gătit din fontă nu există riscul apariției zonelor cu temperaturi variate, deoarece acest material acumulează treptat căldura și o distribuie în mod uniform. Mai mult, suprafața devine neaderentă cu fiecare utilizare mulțumită proprietății poroase a fontei de a absorbi resturile de grăsime din alimente și de a forma, în timp, o peliculă fină ce nu permite lipirea preparatelor culinare.

 

 

3. Trucuri și sfaturi utile – Cum faci cel mai delicios grătar?

 

Oricare ar fi modelul grătarulul de grădină pe care îl alegi și oricât de performant ar fi, nu uita că, pentru a-l putea valorifica în totalitate, ai nevoie de pricepere și îndemânare în pregătirea alimentelor pe care urmează să le gătești în aer liber. Pregătirea alimentelor pe grătar presupune anumite tehnici de gătit pentru ca totul să iasă ca la carte.

 

 

Iată câteva ponturi și sfaturi utile pentru a face cel mai bun grătar din lume:

 

  • Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci înaintea de a găti este să te asiguri că suprafața pe care vei pune alimentele este perfect curată. În cazul în care nu este, curăț-o temeinic. După curățare, dacă urmează să gătești legume, unge suprafața de gătit cu un șervețel îmbibat în ulei sau grăsime.

 

  • Apoi, trebuie să aduci preparatele care vor fi puse pe grătar la temperatura camerei. În niciun caz nu este recomandat să pui carnea abia scoasă din frigider pe grătarul fierbinte. Riști să-i strici textura și să te alegi cu o friptură uscată și tare.

 

  • Marinarea cărnii sau a legumelor este o metodă ideală pentru a obține preparate delicioase. Indiferent de carnea pe care o folosești – de pui, porc, oaie, vită, vânat sau pește - marinada perfectă trebuie să conțină trei elemente – o parte ulei/grăsime, o parte acidă (oțet balsamic, vin, zeamă de lămâie) și condimente (sare + mirodenii). Alegerea și combinarea acestor trei ingrediente de bază se va face în funcție de tipul cărnii și în funcție de gust.

 

  • Permite-le alimentelor să se gătească în voie. Nu le întoarce des de pe o parte pe alta, ci dă-le răgaz să se pătrundă și să se gătească în mod corespunzător.

 

  • Nu lăsa alimentele nesupravegheate! Dacă te-ai apucat să faci grătarul, fă-l cum trebuie până la capăt. Sub nicio formă nu lăsa friptura sau legumele pe foc fără supraveghere pentru a nu le arde sau usca în exces.

 

 

  • Nu te grăbi și nu da focul prea tare pentru a termina mai repede cu gătitul. Gătitul la grătar implică răbdare și atenție. Ca să te poți bucura de cele mai delicioase preparate, lasă-le să se gătească ușor, treptat.

 

  • Dacă nu marinezi carnea înainte de a o pune pe grătarul încins, un truc bun de aromatizare a preparatului este să ungi suprafața grill-ului cu o bucată de ceapă, cu un cățel de usturoi sau cu o felie de afumătură.

 

  • Nu cresta prea tare carnea și nici nu o tăia în felii prea subțiri pentru a nu avea parte de o friptură uscată și tare.

 

  • Produsele din carne tocată – micii, cârnații, chiftele pentru hamburger – trebuie puse mai spre marginea suprafeței de gătit, nicidecum în mijloc, unde temperatura este mai ridicată.

 

  • Nu uita că pe grătar poți coace și diverse aluaturi – turte, lipii, blat de pizza. În aceste situații trebuie să acorzi atenție sporită preparatului, pentru a te asigura că nu se arde.

 

  • După ce sunt gata toate preparatele, lasă-le să se odihnească preț de câteva minute. În special carnea, trebuie lăsată să se “destindă” pentru 10-15 minute înainte da a o consuma, pentru ca toate sucurile și aromele din ea să se armonizeze în mod corespunzător.

 

 

Gătitul în aer liber, la grătar, nu este dificil dacă ții cont de principiile de bază din orice bucătărie și dacă îți lași talentul și creativitatea să zburde. Totul trebuie să se desfășoare într-un mod cât mai natural, fără constrângeri sau teama că ai putea da greș. Nu ai cum să greșești când faci grătarul dacă ai echipamentul potrivit și dorința de a face ceva delicios. Pe grătar poți face cele mai gustoase și sănătoase mâncăruri, într-o atmosferă extrem de relaxantă și plăcută. 

 

Acum că știi totul despre alegerea produsului perfect și ești un as în ale gătitului în aer liber, nu-ți mai rămâne decât să te apuci de treabă și să încingi grătarul!

 

surse foto: pixabay.com, exotique.ro




TRANSPORT GRATUIT Transport Gratuit pentru valori mai mari de 2000,00 ron in Romania
CONSILIERE GRATUITA De la redecorarea unei camere până la amenajarea întregii case!

Abonare Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si vei fi primul care afla de noutati si oferte personalizate direct in inbox