X
Am actualizat informatia cu privire la datele tale personale in Politica de Confidentialitate si de Utilizare a Cookie-urilor.
Folosim cookie-uri proprii si din terte parti pentru ne imbunatati serviciile si experienta ta pe site, precum si pentru a analiza nivelul de utilizare a site-ului.
Continuarea navigarii pe site reprezinta acceptul tau privind folosirea acestora. INFO (Termeni si conditii GDPR).
Descoperă OFYR, cel mai cool grill al momentului

Blog

Idei de grătar

Idei de grătar: cum să îl amenajezi + rețete delicioase pe care trebuie să le încerci

Abia aștepți să vină weekendul ca să îți poți chema familia și prietenii la un grătar. Este ocazia perfectă să te bucuri de compania lor, să vă distrați și mai ales să mâncați preparate gustoase.

Poți face grătar și la apartament, dar parcă e mai distractiv când ai o curte - indiferent de mărime - unde poți pune un grătar performant. Dacă ai loc și pentru câteva mese, ai deja grădina perfectă de vară.

 

 

 

 

 

 

Cuprins:

 

 

  • Amenajare grătare de grădină
  • Idei pentru grătar: rețete pe care trebuie să le încerci la următoarea petrecere

 

2.1. Rețete gustoase cu carne

2.2. Rețete delicioase vegetariene

2.3. Rețete pentru desert

 

În continuare îți prezentăm câteva idei care te vor ajuta să duci grătarul în curte la un alt nivel dar și numeroase rețete pe care trebuie să le încerci la următoarea petrecere:

 

1. Amenajare grătare de grădină

Dacă îți dorești un spațiu primitor și atractiv, în care să îți facă plăcere să îți petreci timpul, trebuie să încerci ideile de mai jos. Alege amenajarea potrivită în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de câți bani ești dispus să investești:

 

Grădina de piatră

Un spațiu amenajat cu piatră te duce cu gândul atât la ceva medieval, cât și la mare. Dacă alegi să folosești piatra pentru a decora întreg spațiul (podea, grătar, poate chiar mese și scaune) te vei bucura de un grătar ieșit din comun, care va atrage toate privirile.

 

Masă din beton

Betonul este foarte rezistent deci este ideal pentru o masă poziționată în grădină, unde este expusă factorilor de mediu (apă, grindină, noroi, vânt puternic). Poate fi în orice formă și se potrivește aproape cu orice stil de amenajare, în special cu cel industrial.

 

Extensie a casei

Dacă spațiul îți permite, de ce să nu faci o extensie lipită de casă, care să folosească drept grădină de vară și spațiu de luat masa. Astfel, toate obiectele, inclusiv grătarul, sunt protejate de ploaie iar invitații se vor bucura de umbră la prânz, când soarele puternic i-ar putea deranja.

 

Grătar cu pergolă

Dimensiunea pergolei va depinde evident, de dimensiunea curții. Aceasta va da întregii grădini un aspect elegant, iar pentru un aer cât mai natural poți încerca să legi iederă de structură.

 

Zonă de divertisment

 

Dacă te dai în vânt după petreceri și adunări, această idee este pentru tine. Adaugă în zona de grătar și un set de boxe și un televizor unde să poți urmări un meci sau să te uiți la un film. Zilele calde de vară sunt perfecte pentru relaxarea în aer liber, cu mâncare bună și divertisment.

 

O masă încăpătoare

Dacă vrei să ai companie atunci când gătești, poziționează o masă încăpătoare fix lângă grătar. Astfel, vei avea unde să pui carnea și legumele înainte și după ce le gătești, dar o vei putea folosi și mai apoi pentru a lua masa alături de cei dragi.

 

Un colț pentru gătit

Fumul de grătar poate fi deranjant pentru unele persoane pentru că rămâne pe haine și păr și le irită ochii. Dacă vrei să îi scapi de această problemă, poziționează grătarul într-un colț, separat de zona unde este adunată toată lumea.

 

Luminează spațiul

Deseori, petrecerile nu se opresc când apune soarele și ai nevoie de lumină pentru a găti bine preparatele. Pentru a crea o atmosferă romantică poți agăța luminițe în jurul grătarului și a meselor. O alternativă mai eco este să folosești lămpi de grădină care se încarcă de la soare și mai apoi luminează toată noaptea.

 

 

Aspect contemporan

Dacă nu ești fan al stilului rustic, nu te îngrijora. Poți avea o zonă de grătar care să arate foarte modern. Alege un grătar din aluminiu iar zona de servire a mesei poate fi decorată într-un stil cât mai industrial, cu scaune de bar și mese din aliaj.

 

Profită de priveliște

Uneori se întâmplă să ai super noroc când îți construiești casa și să ai o priveliște impresionantă, mai ales dacă este vorba despre o casă de vacanță la munte sau la mare. Optează deci să poziționezi grătarul astfel încât să te bucuri de natura care îți înconjoară casa cât timp gătești.

 

Totul din lemn

Lemnul are avantajul că te face să te simți mai aproape de natură și transformă orice spațiu într-unul mai elegant. Poți să decorezi atât grătarul cât și zona de luat masa doar cu obiecte din lemn pentru un aspect unitar.

 

Experiență de restaurant

Dacă spațiul îți permite, poți construi un bar lângă grătar. Astfel, oaspeții vor avea o zonă de relaxare, unde se pot bucura de diverse băuturi până mâncarea este gata. Poți pune la dispoziție și câteva rețete de cocktailuri pe care cei dragi le pot încerca.

 

Grătar lângă piscină

Dacă ești noroc și ai o piscină în curte, cea mai bună idee este să amenajezi grătarul chair lângă aceasta. Astfel, în zilele calde de vară, oaspeții se vor putea relaxa la piscină înainte să se bucure de multe feluri de mâncare delicioasă.

 

Construiește o potecă

Poate fi neplăcut în zilele ploioase să fii nevoit să mergi prin iarba udă pentru a ajunge din casă până la zona de grătar. Construiește o potecă din pietre sau pavele care să ajute oaspeții să ajungă uscați până la distracție.

 

Iluminat subtil

De multe ori peisajul este mai impresionat decât zona de grătar în sine și ai vrea ca oaspeții să îl poată admira la lumina lunii. Poți folosi spoturi pentru a ilumina doar zonele importante precum grătarul, masa și scaunele. Astfel, ai destulă lumina ca să te asiguri că oaspeții nu se vor răni din greșeală.

 

Micro-grădini

Dacă locuiești în oraș și nu ai o curte foarte mare la casă, nu înseamnă că nu te poți bucura de aceeași distracție ca restul persoanelor. Poți crea tu o micro-grădină în spațiul pe care îl ai, atât cu plante adevărate, cât și cu cele false, dacă nu ai timp să le îngrijești.

 

Recomandări Exotique

Detalii și preț aici

Detalii și preț aici

 

Detalii și preț aici

 

 

Detalii si pret aici 

 

Detalii si pret aici 

 

2. Idei pentru grătar: rețete pe care trebuie să le încerci la următoarea petrecere

 

Se întâmplă să te afli uneori în pană de inspirație referitor la ce urmează să gătești. Sigur, există tradiționalii mici dar parcă ai vrea să încerci și ceva noi, mai diferit. Iată câteva rețete pe care trebuie să le încerci, sigur îți vor impresiona musafirii:

 

2.1. Rețete gustoase cu carne

Când spui grătar te gândești instant la un ospăț cu carne. Ai grijă să oferi mai multe opțiuni musafirilor, e posibil ca unii să nu mănânce mici și să prefere o carne mai ușoară precum puiul.

 

Adana Kebab

Este un fel de mâncare turcesc, numit după orașul Adana. Carnea de miel este condimentată pentru ca tu să te bucuri de o aromă incomparabilă.

 

Ingrediente:

Pentru kebab:

  • 800g carne tocată miel
  • 1 lingură fulgi chilli
  • 4 lingurițe sumac
  • 4 lingurițe chimion măcinat
  • 4 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat
  • 6 căței de usturoi, zdrobiți

 

Pentru cepe:

  • 2 cepe tăiate subțire
  • jumătate de legătură pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 lingură sumac

 

Pentru servire:

  • lipii
  • iaurt
  • roșii
  • ardei murați

 

Mod de preparare:

  • Pregătește grătarul prin așezarea cărbunilor într-un strat egal;
  • Pentru a face kebabul amestecă carnea tocată de miel cu restul ingredientelor și frământă pentru 5 minute; formează apoi 12 frigărui pe care le vei pune pe bețe de metal speciale;
  • Pune ceapa în apă cu gheață pentru 20 de minte; Scurge bine și apoi amestecă cu restul condimentelor;
  • Gătește kebabul pentru 4 minute pe fiecare parte sau până sunt făcute complet;
  • Servește kebabul în lipii, cu ceapă, iaurt, roșii, ardei și niște pătrunjel.

 

 

Frigărui de pui

Aceste frigărui sunt foarte ușor de preparat și pot fi gătite într-un timp scurt, perfecte pentru oaspeții înfometați.

 

 

Ingrediente:

  • 4 linguri de iaurt grecesc
  • 5 ramuri de cimbru
  • coaja de la 2 lime
  • sucul de la un lime
  • 2-3 linguri sos sriracha
  • jumătate de legătura de coriandru, mărunțit
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 650g filet de pui

 

Mod de preparare:

  • Într-un bol încăpător, amestecă iaurtul, cimbrul, sucul și coaja de lime, sriracha, coriandru, uleiul, piperul și multă seară;
  • Adaugă puiul și amestecă bine;
  • Lasă puiul la marinat pentru 3-4 ore sau peste noapte în frigider;
  • Înmoaie frigărui de lemn în apă rece pentru 30 de minute sau folosește bețe de frigărui din metal;
  • Încălzește grătarul la foc mediu spre puternic;
  • Pune câte două bucăți de pui pe fiecare frigăruie;
  • Gătește puiul - nu direct pe flacără - pentru aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte până capătă o culoare maronie.

 

2.2. Rețete delicioase vegetariene

 

Este posibil să ai printre invitați persoane vegetariene. Deci, trebuie să le oferi și lor opțiuni hrănitoare din care să se sature. În plus, aceste rețete vegetariene merg de minune ca garnitură.

 

Dovlecel prăjit

Gustul dulce al dovlecelului este completat perfect de sosul aromatizat cu lămâie, busuioc, ceapă și mai ales, ardei jalapeno.

 

 

 

Ingrediente:

  • 3 zucchini mici, tăiați pe lungime
  • 3 dovlecei mici, tăiați pe lungime
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper
  • ½ lingură coajă de lămâie
  • ½ lămâie
  • jumătate de ardei jalapeno, tăiat
  • ½ linguriță miere
  • 2 cepe verzi, tăiate mărunt
  • ½ cană busuioc, tăiat mărunt

 

Mod de preparare:

  • Pornește grătarul și așteaptă până temperatura este mediu spre înaltă;
  • Unge grătarul cu ulei;
  • Unge dovleceii cu ulei și asezonează-i cu sare și piper;
  • Prăjește dovleceii și jumătatea de lămâie, pe partea tăiată, pentru aproximativ 3-4 minute;
  • Taie dovlecii în bucăți mici, de aproximativ 2 centimetri;
  • Stoarce lămâia într-un bol și adaugă coaja de lămâie, ardeiul, mierea și uleiul de măsine; asezonează cu sare și piper;
  • Adaugă în bol și dovleceii, ceapa și busuiocul și amestecă pentru a combina toate ingredientele.

 

Frigărui cu legume

Aceste frigărui condimentate pot fi servite ca garnitură dar și ca fel principal, alături de un bol de orez sau paste.

 

 

Ingrediente:

  • 1 ½ căni frunze de coriandru
  • 8 căței de usturoi
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingură apă
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 lingură sos chili
  • ½ ulei vegetal
  • 1 kg legume precum ciuperci, ardei, ceapă, zucchini și dovleac

 

Mod de preparare:

  • Într-un mixer de bucătărie adaugă coriandru, usturoi, sos de soia, apa, piper și sos chilli; amestecă până se formează o pastă;
  • Adaugă și uleiul și mixează până obții un amestec omogen;
  • Pune sosul astfel rezultatul peste legumele tăiate în bucățele mici și amestecă până se acoperă toate de sos;
  • Acoperă vasul și pune-l la frigider pentru o oră;
  • Pregătește grătarul la o temperatură medie;
  • Pune fructele pe frigărui de metal și prăjește-le pentru aproximativ 12-15 minute, până devin moi și maro spre colțuri; Ai grijă să le întorci constant de pe o parte pe alta pentru a preveni arderea.

 

2.3. Rețete pentru desert

 

Desigur, grătarul este folosit în principal pentru mesele principale. Dar după o porție sățioasă de carne și legume, sigur merge ceva dulce. Încearcă această rețetă dacă vrei să îți impresionezi musafirii.

 

Piersici prăjite cu caramel

Această rețetă rapidă și delicioasă poate fi făcută și cu alte fructe precum prune sau caise. Hai să vedem care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

 

 

Ingrediente:

 

Pentru sos:

  • 200 g zahăr
  • 60 ml apă
  • 120 smântână grasă, de gătit
  • 25 ml bourbon sau whisky
  • ½ linguriță sare de mare

 

Pentru piersici:

  • 250 g mascarpone
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1-2 lingurițe ulei fără gust
  • 4 piersici coapte, tăiate pe jumătate și curățate de miez
  • sare de mare

 

Mod de preparare:

  • Preîncălzește grătarul la foc mediu spre puternic; Pentru a face sosul de caramel, pune zahărul și apa într-o cratiță;
  • Pune cratița pe foc și amestecă cu mișcări circulare până zahărul s-a topit;
  • Lasă cratița pe foc, fără să o atingi, pentru 5 minute, până culoare devine un maro deschis;
  • Oprește focul și adaugă smântâna de gătit, borbonul și sarea. Amestecă până obții un amestec omogen.
  • Amestecă vanilia cu mascarpone;
  • Unge piersicile cu ulei pentru a nu se lipi de grătar;
  • Pune jumătățile pe grătar, cu partea tăiată în jos, pentru 3-5 minute;
  • Umple fiecare jumătate de piersică cu o lingură de mascarpone;
  • Toarnă sosul peste piersici și poți servi desertul.

 

 

Grătarul a devenit parte din tradiția noastră, dar asta nu înseamnă că nu putem să găsim moduri de a-l inova. Fie că adaugi o pergolă, o masă de beton sau obiecte decorative ieșite din comun, sigur vei obține un spațiu special, unde îți vei chema cu mândrie prietenii și familia.

 

Sursă foto: Shutterstock.com




TRANSPORT GRATUIT Transport Gratuit pentru valori mai mari de 2000,00 ron in Romania
CONSILIERE GRATUITA De la redecorarea unei camere până la amenajarea întregii case!

Abonare Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si vei fi primul care afla de noutati si oferte personalizate direct in inbox